Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Μικρή, μικρή νοικοκυρά μεγάλη πίτα κάνει...



Ζουζουνίζουν δίπλα μας και εμείς τρομάζουμε, ή πιστεύουμε ότι είναι ενοχλητικές και προσπαθούμε να τις διώξουμε. Είναι όμως τόσο χρήσιμες, και χωρίς αυτές θα είχε πρόβλημα όλος ο πλανήτης μας...

Δεν καταλάβατε ακόμη για ποιές μιλάμε; Μα φυσικά, για τις μέλισσες!!! Ελάτε να τις γνωρίσουμε μαζί και να παίξουμε μαζί τους!


Οι μέλισσες  ζουν σε κυψέλες οι οποίες είναι οργανωμένες κοινωνίες. Κάθε μέλισσα έχει διαφορετικό ρόλο μέσα στην κυψέλη και χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες: τις ΕΡΓΑΤΡΙΕΣτους ΚΗΦΗΝΕΣ και τη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ.

Οι μέλισσες που βλέπουμε εμείς, οι εργάτριες δηλαδή, έχουν την τυπική μορφή των εντόμων. Το σώμα της εργάτριας περιλαμβάνει 3 μέρη : το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.. Έχουν επίσης φτερά, και κάτι αξιοσημείωτο... 2 μάτια που βλέπουν μακριά και 3 μάτια για να βλέπουν κοντά!!



Τί δουλειές κάνουν οι εργάτριες; 

ΠΟΛΛΕΣ!!! Μπορεί να είναι καθαρίστριες, παραμάνες, αρχιτέκτονες, φρουροί!! Αν έχετε διάθεση, δείτε μερικές πληροφορίες εδώ..  

  Γιατί μας είναι τόσο χρήσιμες; 

Οι  μέλισσες συγκεντρώνουν τη γύρη από τα λουλούδια και την μεταφέρουν στην κυψέλη, για να φάνε αυτές και τα μικρά τους μελισσάκια (είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνης που μπορούν αν πάρουν, απαραίτητη για την ανάπτυξή τους). Κάθε φορά όμως που πετούν από λουλούδι σε λουλούδι, μεταφέρουν τη γύρη από το ένα φυτό στο άλλο, και συμβάλλουν στην επικονίασή του, δηλαδή στη δημιουργία σπόρων. Όταν τα φυτά μαραθούν, οι σπόροι τους θα πέσουν στη γη, και την επόμενη άνοιξη θα δούμε τα νέα φυτά να φυτρώνουν!! 

Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση του 60-70% των φυτών. Αυτό σημαίνει ότι αν για κάποιο λόγο οι μέλισσες εξαφανιστούν, τα περισσότερα φυτά και τα λουλούδια δεν θα μπορούν να φτιάξουν σπόρους, θα μαραθούν, και την επόμενη άνοιξη δεν θα ξαναδούμε νέα φυτά να αναπτύσσονται. Ακόμη και αν δεν αγαπάτε τα φυτά, σκεφτείτε ότι πολλά από τα λαχανικά και τα φρούτα μας χρειάζονται την επικονίαση για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Πώς θα σας φαινόταν αν μια μέρα εξαφανίζονταν τα κεράσια, τα μήλα και άλλα αγαπημένα σας φρούτα;

Άς αφήσουμε όμως τα λόγια, ώρα για έργα!!


Διαβάστε τον τίτλο της ανάρτησης.. "Μικρή μικρή νοικοκυρά, μεγάλες πίτες κάνει".. Τί είναι; ΝΑΙ! Η μέλισσα είναι μικρή νοικοκυρά, σκουπίζει, καθαρίζει, φροντίζει τα παιδιά της, προσέχει το σπίτι της, το χτίζει, και συλλέγει προσεκτικά την τροφή για την μεγάλη της οικογένεια. Στην κυψέλη της, παράγει κερί για να χτίσει μικρά δωματιάκια, τα "κελιά" που θα μεγαλώσουν τα μωρά της και θα γεμίσουν αργότερα γλυκό μέλι. Μάθετε το αίνιγμα και ρωτήστε όσους αγαπάτε. Μπορούν άραγε να βρουν τη λύση;

Μπορείτε να γράψετε το αίνιγμα και να ζωγραφίσετε μια μέλισσα; Ελάτε, πάρτε χαρτί και χρώματα και ξεκινήστε!!

Το σχήμα των κελιών της κυψέλης είναι εξάγωνο. Γιατί το λέμε έτσι; Μετρήστε τις γωνίες του και σιγουρευτείτε. Ζητήστε έπειτα από κάποιον μεγάλο να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα εξάγωνο. Το μάθατε; Μπράβο! 

Ακούστε εδώ το κλασσικό κομμάτι του Korsakov "flight of the bumblebee", σε μια εντυπωσιακή εκτέλεση σε πιάνο, και πετάξτε σαν πολυάσχολες μελισσες γύρω-γύρω στο σπίτι σας (μπορείτε να το ακούσετε και την ώρα που τακτοποιείτε τα παιχνίδια σας, τί νοικοκύρηδες είστε..), και, για να ξεκουραστείτε,  δείτε εδω ένα μικρο βίντεο που το ζωντανεύει όμορφα..


Δείτε πιο κάτω συγκεντρωμένες μερικές ιδέες, από τη συνάδελφο Ειρήνη Ασβεστά.

https://www.thinglink.com/scene/1318588266395467778?fbclid=IwAR1vgQrw3o_yoXyZacYHIVJVtTzj8sliT8GC1HP6f1FOsRcMNvjQQ0yV1Yk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας