Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

11/2/2019-14/2/2019 "οι υπόλοιποι θεοί του Ολύμπου"

Αυτήν την εβδομάδα γνωρίσαμε και τους υπόλοιπους θεούς του Ολύμπου! Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις δραστηριότητές μας! 

 

ο Ερμής 

Ο Ερμής γεννήθηκε στην Κυλλήνη της Αρκαδίας. Πατέρας του ήταν ο Δίας και μητέρα του η Μαία η ομορφότερη από τις Πλειάδες που ήταν κόρες του Άτλαντα. Ο Ερμής χρησιμοποιούσε για τις δουλειές του συχνά τη νύχτα γι’ αυτό είχε πολύ καλές σχέσεις με τη Σελήνη. Ήταν μόλις 4 ημερών όταν έκλεψε 50 βόδια του Απόλλωνα κι η Σελήνη για να τον βοηθήσει βγήκε εκείνη τη νύχτα δυο φορές. Θυσίασε δυο από αυτά στους θεούς και κράτησε μόνο τα νεύρα τους. Στη συνέχεια με αυτά και με το καύκαλο μιας χελώνας έφτιαξε την πρώτη Λύρα και μ’ αυτή εξευμένισε τον Απόλλωνα όταν τον έπιασε και νευριασμένος τον πήγε στο Δία και ζήτησε την παραδειγματική του τιμωρία για την κλοπή. Από ανταλλαγή με τον Απόλλωνα πήρε ένα χρυσό ραβδί το οποίο ήταν σύμβολο ειρήνης γιατί μ’ αυτό χώρισε δυο φίδια που τσακώνονταν. Αυτά μετά τυλίχθηκαν γύρω από το ραβδί αντιμέτωπα το ένα με το άλλο. Πρόκειται για το περίφημο κηρύκειο. Επίσης είχε κλέψει τη ζώνη της Αφροδίτης, το ξίφος του Άρη από τη θήκη του, ένα εργαλείο του Ήφαιστου, την τρίαινα του Ποσειδώνα, το τόξο του Απόλλωνα και το σκήπτρο του Δία. Σκέφτηκε να κλέψει και τον κεραυνό του Δία αλλά φοβήθηκε την αντίδρασή του και δεν το έκανε. Με τα φτερωτά του σαντάλια και επειδή ήταν πανούργος κι ευλύγιστος έγινε ο αγγελιοφόρος των θεών.(Πηγή:psgg)


"Τί ζήτησε ο Ερμής από τον Απόλλωνα;"
"Τί έδωσε στον Απόλλωνα ο Ερμής;"

Πώς πήρε το όνομά της η πόλη της Αθήνας;

Ο μύθος λέει ότι την εποχή εκείνη σκέφτηκαν οι θεοί πως πρέπει να πάρουν τις πόλεις της Ελλάδας υπό την προστασία τους, για να χτίζουν οι άνθρωποι ναούς και να τους προσφέρουν θυσίες. Έτσι άρχισαν να μοιράζονται τις πόλεις μεταξύ τους, αλλά όταν δύο θεοί ήθελαν την ίδια πόλη κατέληγαν να φιλονικήσουν μεταξύ τους. Για την Αθήνα, αντιμέτωποι βρέθηκαν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας. Για να κερδίσουν την πόλη, άρχισαν έναν αγώνα μεταξύ τους, ποιος θα δώσει το πιο χρήσιμο δώρο.
Μάρτυρας της θεϊκής αυτής διαμάχης ήταν ο βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, ένα δίμορφο πλάσμα, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος μισός φίδι.
Οι αντίπαλοι ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης, όπου βρέθηκαν και οι άλλοι 10 θεοί του Ολύμπου προκειμένου για να κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δυο θεών, ενώ ο Κέκροπας παρίστατο ως μάρτυρας. Πρώτος ήρθε ο Ποσειδώνας, στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν «Ερεχθηίδα θάλασσα».
Ήταν η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, φύτεψε μια ελιά πάνω στον βράχο, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό. Επρόκειτο για ένα δέντρο που θα σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα. Αφού και οι δύο θεοί είχαν κάνει το δώρο τους, ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον θα δοθεί η πόλη. Συγχρόνως ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα. Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά τριγύρω, αλλά όπου να γύριζε, τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό. Το δέντρο όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει ήταν το πρώτο σε όλη τη χώρα και αποτελούσε για την πόλη μια υπόσχεση για δόξα και ευτυχία.Κρίθηκε λοιπόν ότι το δώρο της Αθηνάς ήταν πιο χρήσιμο και της δόθηκε η κυριαρχία της πόλης, παρά τις υποσχέσεις του Ποσειδώνα πως θα τους κάνει θαλασσοκράτορες. Και έτσι γεννήθηκε η Αθήνα! Ο Ποσειδώνας όμως θύμωσε με την εξέλιξη του αγώνα και καταράστηκε την Αθήνα να μην έχει ποτέ αρκετό νερό. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρούσε την πόλη.(Πηγή:newsbeast)

Παίξαμε  στο κουκλοθέατρο τον παραπάνω μύθο!


Φτιάξαμε την τρίαινα του Ποσειδώνα και αναπαραστήσαμε επίσης τον μύθο!




Κατασκευάσαμε σε ομαδική δραστηριότητα τα σύμβολα και των υπόλοιπων θεών και τα αναρτήσαμε στον πίνακα της τάξης!






Όλοι οι θεοί συγκεντρώθηκαν στον Όλυμπο!



Δραστηριότητα με τα ζώα των θεών και με την αναγνώριση του αρχικού γράμματος των ονομάτων τους:



Τα ζώα των πάγων

Παράλληλα, συνεχίσαμε την ενασχόλησή μας με τα ζώα των πάγων και φτιάξαμε "πολικές" κατασκευές!

Έτοιμος ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος μας!



Να και οι θαλάσσιοι ίπποι μας!


Μακέτα με τα  αγαπημένα μας ζώα των πάγων!



Καλό σας σαββατοκύριακο!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας