Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

20/2/2012-24/2/2012



Και έφτασε η εβδομάδα των Αποκρεών!! Ήταν η πιο πολυχρωμοδιασκεδαστική εβδομάδα του Φεβρουαρίου, και κάναμε ένα σωρό δουλειές!

Ο κλόουν: Συνεχίσαμε να παίζουμε με τους κλόουν, κάναμε κατασκευές, γράψαμε, αλλά μιλήσαμε και για το τσίρκο και το πρόγραμμά του, το οποίο προσαρμόσαμε στην τάξη για να παίξουμε ένα σωρό κινητικά και θεατρικά παιχνίδια.

Την Τρίτη έφτασε στην τάξη ο κ. Γιώργος με τα εργαλεία και τα υλικά του χαρταετού! Ετοιμάσαμε όλοι μαζί τα υλικά για τον χαρταετό (Χαρτί, ουρά, σκοινάκι, σκουλαρίκια), τον βοηθήσαμε λίγο στη συναρμολόγηση, και όση ώρα δούλευε του χαρίσαμε τραγούδια και ποιήματα που είχαμε μάθει από το Σεπτέμβριο ώς τώρα. Ο κ. Γιώργος μας έμαθε λέξεις που δεν είχαμε ξανακούσει για τον χαρταετό (καλούμπα, γένια, σκουλαρίκια) και μάθαμε πως ο χαρταετός μοιάζει λίγο με το ανθρώπινο κεφάλι!!
Ένα πολύ αναλυτικό βίντεο για την κατασκευή χαρταετού, ακριβώς όπως ξέρει να το φτιάχνει και ο κ. Γιώργος!! Προσοχή όμως, αν θελήσετε να το κάνετε στην τάξη με τα παιδιά, πρέπει να έχετε προεςτοιμάσει τα μετρήματα στα καλάμια και να είστε έτοιμοι να κάνετε την περισσότερη δουλειά μόνοι σας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα αχολούνται την ίδια ώρα με κάποια άλλη δραστηριότητα...


Την Τετάρτη φτιάξαμε πολύχρωμα καπέλα! Και αφού γεμίσαμε την τάξη καπελάδες και καπελοποιούς, η κ. Ελευθερία μας διάβασε την ιστορία της καπελούς με τα μαϊμουδάκια, παίξαμε, γελάσαμε και ασκηθήκαμε βρίσκοντας επαγγέλματα και ασχολίες που οι στολές τους έχουν καπέλο (νοσοκόμα, καπετάνιος, αστυνομικός, πυροσβέστης, μάγειρας, μάγος, πειρατής, κηπουρός κτλ)


Φτιάξαμε επίσης μάσκες και καπέλα γελωτοποιού, χορέψαμε, και βρήκαμε την ευκαιρία ν λύσουμε μαθηματικά προβλήματα: Γιατί ο αριθμός των καπέλων δεν ταιράζει με τα ραβδιά και τις μάσκες; Πόσα παιδιά έλειπαν την ημέρα που κάναμε την κάθε χειροτεχνία; Πόσα πράγματα έχουμε να φτιάξουμε ακόμα για κάθε ομάδα χειροτεχνίας; Για να μη μπερδευόμαστε φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς, σημειώσαμε και τελικά καταφέραμε στο τέλος της εβδομάδας κάθε παιδί να έχει από ένα καπέλο, μάσκα και ραβδί!

Την Πέμπτη, ακολουθώντας το Καβαλιώτικο έθιμο του "φιδιού" αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε ένα γλυκό, πολύχρωμο φιδάκι! Διαβάσαμε και γράψαμε τη συνταγή, μετρήσαμε στη ζυγαριά, ανακατέψαμε καλά τα υλικά, και στο τέλος στολίσαμε το φιδάκι μας με πολύχρωμα καραμελάκια!!
Θέλετε τη συνταγή; 

100 γρ. κουβερτούρα
400 γρ. σοκολάτα γάλακτος
350 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
400 γρ. πτι μπερ
πολύχρωμα καραμελάκια/πολύχρωμη τρούφα


Ρίχνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα και μόλις λιώσει ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Όταν κρυώσει, σπάμε και ρίχνουμε μέσα τα πτι μπερ. Ρίχνουμε το μείγμα σε αλουμινόχαρτο και του δίνουμε σχήμα φιδιού. Στην επάνω πλευρά στολίζουμε το φιδάκι μας με καραμελάκια ή πολύχρωμη τρούφα!

 Την Παρασκευή, όλη η μέρα ήταν αφιερωμένη στις απόκριες!! Δεν κάναμε πάρτυ με στολές του εμπορίου, αλλά τελειώσαμε τις κορώνες μας για το βασιλιά και τη βασίλισσα της απόκριας, βάψαμε με δαχτυλομπογιές τις μάσκες μας και τις πασπαλίσαμε με χρυσόσκονη, χορέψαμε, φάγαμε και μεραστήκαμε το γλυκό μας, παίξαμε το παιχνίδι με το λουκούμι, χορέψαμε το "χόκι-ποκι" και το "κεφάλι-ώμοι" και τον "Ριπιτίρι" και περάσαμε γελαστά και όμορφα με τα παιδιά της κυρίας Χρύσας!


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Αναζητηστε στη σελιδα μας