Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

27/2/2012-2/3/2012

Πότε ήρθαν οι απόκριες και πότε πέρασαν κιόλας... Την Καθαρή Δευτέρα ο καθένας πέρασε την ημέρα στο σπίτι του και την Τρίτη που επιστρέψαμε είχαμε να διηγηθούμε τις εμπειρίες μας! Βέβαια, ήμασταν μόνο τρεις, για αυτό  και ενωθήκαμε για λίγο με το τμήμα της κυρίας Χρύσας, για να μιλήσουμε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε στο θέμα της Σαρακοστής!

Μιλήσαμε λοιπόν για τα έθιμα της Καθ. Δευτέρας: Πετάξαμε χαρταετό; Τί φάγαμε; Τι κάναμε που δεν το κάνουμε κάθε ημέρα; Κάναμε μια λίστα, γράψαμε επάνω τον τίτλο ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, και αναρωτηθήκαμε: Γιατί η Καθαρή Δευτέρα ονομάζεται έτσι; Τί δεν τρώμε και γιατί τώρα που ξεκινάει η Σαρακοστή;
Μιλήσαμε επίσης για την Κυρα-Σαρακοστή: Γιατί είναι φτιαγμένη έτσι; Γιατί δεν έχει στόμα και έχει 7 πόδια; Και μια που ήμασταν λίγοι, κάναμε έναν πίνακα αναφοράς (ομαδική εργασία) βάζοντας στη μέση την κυρα-Σαρακοστή και κολλώντας εικόνες νηστίσιμων γύρω της.


Και επειδή δεν προλάβαμε τις προηγούμενες ημέρες, φτιάξαμε τώρα με πηλό χαρταετούς. Τους στολίσαμε με τέμπερες, τους χαράξαμε σχέδια με μια οδοντογλυφίδα και τους βάλαμε ουρές και σκουλαρίκια!

Την Πέμπτη αλλάξαμε το ημερολόγιο της παρεούλας και υποδεχτήκαμε τον Μάρτιο και την Άνοιξη!! Κάναμε πρώτα τις δουλειές του μήνα (αλλαγή ημερολόγιου, φωτογραφίας επιφάνειας εργασίας στον ΗΥ κτλ) και μετά αφιερώσαμε την ημέρα μας στο Μάρτιο. Γατί χιόνισε σήμερα αφού ηρθε η άνοιξη; Διηγηθήκαμε το παραμύθι του αναποφάσιστου Μάρτη, το δραματοποιήσαμε και και μιλήσαμε για τα καιρικά φαινόμενα. Ποιόν ωφελεί η βροχή; Ποιόν το χιόνι και ο ήλιος; Είπαμε μερικές παροιμίες για το Μάρτη και φορέσαμε Μάρτη στα χέρια μας.

Και την Παρασκευή; Έκπληξη!!


Με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων φτιάξαμε το ψωμάκι της Καθ. Δευτέρας, τις λαγάνες!Πλάσαμε με τη βοήθεια των κυριών από μία μικρή λαγάνα, της βάλαμε σουσάμι, την ψήσαμε και την πήραμε στο σπίτι να τη δοκιμάσουμε!
Εκείνη την ημέρα βρήκαμε ευκαιρία και μιλήσαμε και λίγο για το σιτάρι και το αλεύρι: Από τί είναι φτιαγμένο το αλεύρι; Τί δουλειές κάνει ο γεωργός; (όργωμα, σπορά, θέρισμα, αλώνισμα). Πώς το σιτάρι γίνεται αλεύρι; Μιλήσαμε για το άλεσμα και είδαμε σε βίντεο πως γίνεται το αλεύρι στο μύλο.Τί άλλο μας μένει; Ζύμωμα και ψήσιμο! Τί άλλο εκτός από λαγάνες φτιάχνουμε από αλεύρι;
Μάθαμε και το τραγούδι " Ο γεωργός πάει στον αγρό.." (μουσική, χρονική ακολουθία, μνήμη)

Στίχοι:
Ο γεωργός πάει στον αγρό, στον αγρό, στον αγρό,
Ο γεωργός πάει στον αγρό, πρωί σαν ξημερώσει
Το χωράφι να οργώσει, να οργώσει, να οργώσει,
Το χωράφι να οργώσει, πρωί σαν ξημερώσει
Τώρα σπέρνει το σιτάρι, το σιτάρι,το σιτάρι
Τώρα σπέρνει το σιτάρι, πρωί σαν ξημερώσει
...κτλ...
.Σας το είπαμε; ....το Ολοήμερο Τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείου είχε την ιδέα να φτιάξει και μία Σαρακοστή από ζυμάρι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας