Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

14/5/2012-18/5/2012

Μέσα στις ιδέες για το δώρο της μαμάς, βρέθηκε και μία πεταλουδοκατασκευή (για το χάρτινο γλαστράκι μας), και αμέσως άρχισαν οι ερωτήσεις: Πόσα πόδια έχει η πεταλούδα; Πόσα φτερά; Τί τρώει; Μπορεί να μας δαγκώσει;

Η κ. Ελευθερία έφερε μία αφίσα με έντομα, και μαζί συζητήσαμε: Ποιά είναι άραγε βλαβερά και ποιά ωφέλιμα; Γιατί; Πόσα πόδια έχουν; Πετάνε; Μιλήσαμε για τις εμπειρίες που έχουμε από κάθε έντομο και καταλάβαμε ότι ο πίνακας είναι ταξινομημένος σε δύο στήλες (ωφέλιμα, βλαβερά έντομα).

Και τα έντομα γεννάνε αυγά ή μωρά; Και από τα αυγά βγαίνουν πχ μικρές πεταλουδίτσες και μικρά κουνουπάκια; Ψάξαμε και είδαμε στο youtube δύο βίντεο με τον κύκλο ζωής του κουνουπιού και της πεταλούδας, και μετά η κ. Ελευθερία μας ζήτησε να ζωγραφίσουμε εικόνες από τη ζωή της πεταλούδας. Όλες ήταν όμορφες, γιατί όμως ο ζωγράφος του βιβλίου της τάξης έβαλε τις εικόνες σε κύκλο και όχι στη σειρά όπως εμείς; Και γιατί έχει συνέχεια βελάκια; Από που ξεκινάει η γραμμή; Η εικόνα του βιβλίου μας έκανε να μιλήσουμε για τον κύκλο ζωής την πραγμάτων (φυτά, ζώα, άνθρωποι) και καταλάβαμε ότι η ζωή έχει διάρκεια αλλά και συνέχεια, και δεν σταματάει ποτέ!!

(ο κύκλος ζωής της πεταλούδας)

(θυμόμαστε τον κύκλο ζωής των φυτών)

(και οι άνθρωποι έχουν ένα κύκλο ζωής!!!)

(η ιδέα της ανακύκλωσης, όπως μας βγήκε σε σχεδιάγραμμα μετά από συζήτηση!)


Αλλά, μια στιγμή; Ο Θ. θυμήθηκε ότι έχει ξαναδεί ένα σήμα με βελάκια. Είναι το σήμα της ανακύκλωσης!Ο εκτυπωτής τύπωσε το σήμα της ανακύκλωσης, και έτσι ξεκίνησαν οι απορίες για το θέμα της ανακύκλωσης! Οι γνώσεις των παιδιών ήταν πολύ περιορισμένες (όλοι ήξεραν ότι πετάμε αλλού το χαρτί, αλλά κανείς δεν ήξερε γιατί...). Ξεκινήσαμε λοιπόν από το την ανακύκλωση του χαρτιού, είδαμε βιβλία και βίντεο, κάναμε δοκιμές για κατασκευές (από χαρτοπολτό και λωρίδες εφημερίδας), και υποσχεθήκαμε ότι θα ρωτήσουμε όλοι τους γονείς μας για να μας πούνε περισσότερες λεπτομέρειες, και να τις μεταφέρουμε στην τάξη τη Δευτέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας