Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

23/1/2012-27/1/2012

Την εβδομάδα αυτή, λίγο πριν μπει ο Φεβρουάριος, βρήκαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τον καιρό και τα ...συστατικά του!! Παρατηρήσαμε, μιλώντας για τον καιρό στις δραστηριότητες ρουτίνας, ότι τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και τη Δευτέρα, ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός. Γιατί άραγε; Γιατί μέσα στο χειμώνα ο καιρός βελτιώνεται; Κοιτάζοντας το τρενάκι των γενεθλίων μπερδευτήκαμε ακόμα περισσότερο: Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και έχουμε να διασχίσουμε άλλο ένα βαγονάκι-μήνα μέχρι να φτάσουμε στην άνοιξη..  Έτσι, διαβάσαμε τον μύθο της Αλκυόνης, παίξαμε θέατρο, και μάθαμε για τις Αλκυονίδες ημέρες.

Είναι όμως ο ήλιος τόσο ζεστός ώστε να βγούμε στην αυλή; Τί σημαίνει "ήλιος με δόντια"; Μιλήσαμε για τη θερμοκρασία και το θερμόμετρο, μάθαμε πώς μετράμε το κρύο και τη ζέστη, κάναμε πειράματα αλλάζοντας τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μπαλκόνι, αερόθερμο, κατάψυξη και φτιάξαμε μια αφίσα που θα μας βοηθάει να "διαβάζουμε" την θερμοκρασία.
  Τις ημέρες που έβρεχε και φυσούσε, θυμηθήκαμε ότι η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου, που είχε μέσα σε ένα σάκο τους ανέμους. Άραγε μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε άνεμο όπως ο Αίολος και να τον μαζέψουμε; Κάναμε πολλές ασκήσεις αναπνοής και παίξαμε με υλικά που μπορούμε να μετακινήσουμε με την αναπνοή μας (χαρτάκια, μπαλάκια πινγκ-πονγκ κτλ). Αλλά, την ίδια μέρα μας γεννήθηκε μία απορία: Από τί είναι φτιαγμένος ο άνεμος; Μιλήσαμε για τον αέρα και τις ιδιότητές του (Τί είναι ο αέρας; Μπορούμε να τον πιάσουμε; Μυρίζει ή κουβαλάει τις μυρωδιές; Έχει θερμοκρασία;), παίξαμε αγώνες φυσώντας "αεροαυτοκινητάκια" (αυτοκινητάκια του σχολείου, στα οποία στηρίξαμε μια οδοντογλυφίδα με πλαστελίνη για να βάλουμε τελικά από ένα πανί..), και κατασκευάσαμε ένα χάρτινο φιδάκι για το καλοριφέρ μας, που μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς ο αέρας που ζεσταίνεται κινείται (και κάνει το φιδάκι μας να γυρίζει στην κλωστή του).

  Με μια τέτοια συζήτηση, ήταν αναμενόμενο να αναφέρει κάποιος το δελτίο καιρού. Να ένας ωραίος τρόπος να ξέρουμε από πριν τον καιρό που θα κάνει αύριο!!  Έχουμε δει το δελτία καιρού στην τηλεόραση; Τί δείχνει ο μετεωρολόγος στην τηλεόραση; Το δελτίο καιρού ήταν μια καλή ευκαιρία να κατασκευάσουμε μια τηλεόραση από χαρτοκιβώτιο, και να ασχοληθούμε λίγο και πάλι με τον χάρτη της Ελλάδας. Αλλά... τί είναι αυτό το άσπρο κομμάτι του χάρτη δίπλα στην χώρα μας;  Παρατηρήσαμε από το google eatrh την Ελλάδα μας, αλλά και τη γειτονιά της Ελλάδας. Σε ποιά ήπειρο βρισκόμαστε; Ποιές χώρες είναι γειτόνισσές μας;  Από πού έρχεται ο βόρειος αέρας; Από που ο νότιος; Έχει σχέση η κατεύθυνση με τη θερμοκρασία του αέρα; Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας δελτίο καιρού; Τόσες ερωτήσεις και τόσα πράγματα να μάθουμε!!! Παίξαμε με την χάρτινη τηλεόραση και τον χάρτη της Ελλάδας, διαβάσαμε μικρά δελτία καιρού και βάλαμε κάθε φορά τα σωστά σύμβολα στο χάρτη. (Μπορούμε άραγε να θυμηθούμε το κείμενο διαβάζοντας τα σύμβολα μετά από λίγη ώρα; Να μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τη χρησιμότητα των συμβόλων και της γραφής...)

  Από τη κινητή δανειστική βιβλιοθήκη που ήρθε και πάλι για να μας δανείσει βιβλία, διαλέξαμε και διαβάσαμε το βιβλίο " ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει" του Μ. Κοντολέων, θυμηθήκαμε τον κύκλο του νερού, παίξαμε θέατρο, και ασκηθήκαμε στη γλώσσα και την έννοια του χρόνου
  • γλώσσα: Παίζουμε με τις λέξεις ξεκινώντας από τη λέξη Παναγίτσα. Μετράμε συλλαβές, ανασυνθέτουμε από τα μπερδεμένα γράμματα, βρίσκουμε λέξεις που έχουν την ίδια "μουσική" (ομοιοκαταληξία) (πχ. καρφίτσα, κοκκινοσκουφίτσα)
  • Χειροτεχνία: ομαδικό κολάζ: χιονάνθρωποι.
  • Κινητικό/δραματικό παιχνίδι: Θυμόμαστε το παραμύθι. Τί έκανε ο χιονάνθρωπος με τη σειρά; (χρονική ακολουθία, επαναδιήγηση). Γινόμαστε χιονάνθρωποι-προχωράμε στην πλατεία, βρίσκουμε το λιμάνι, κάνουμε κουπί στη βάρκα (ζευγάρια), βουτάμε στο νερό, μας τρώει ο καρχαρίας, λιώνουμε, γινόμαστε ατμός-ανεβαίνουμε στον ουρανό, ξαναγινόμαστε νιφάδες.

  Την Παρασκευή μιλήσαμε τέλος για τους τρείς Ιεράρχες και τη ζωή τους και, λόγω του κρύου και του μικρού αριθμού των παιδιών (4) , είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα μικρό παιδικό βιντεάκι με πιγκουίνους, ιγκλού, ψάρεμα, φιλία, παιχνίδια στο χιόνι κτλ.

   Δεν υπάρχουν σχόλια:

   Δημοσίευση σχολίου

   Αναζητηστε στη σελιδα μας