Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

25/2/2019-1/3/2019 "Απόκριες"

 Με τι άλλο θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε αυτήν την εβδομάδα  εκτός από τις Απόκριες, την αγαπημένη περίοδο των παιδιών και όχι μόνο!


Πρώτα όμως ολοκληρώσαμε την κατασκευή  μας δεντράκι - 4 εποχές!


Η  τάξη μας γέμισε με πολύχρωμους κλόουν!





"Τί θα ντυθώ στο αποκριάτικο πάρτι του νηπιαγωγείου μου;"




Ο Αρλεκίνος, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της ιταλικής Κομέντια ντελ άρτε, επισκέφτηκε την τάξη μας!

Η ιστορία του μικρού Αρλεκίνου σε κουκλοθέατρο.

Αφηγητές: η κυρία Αποκριά και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος.
Η στολή του Αρλεκίνου μας έδωσε αφορμή να ασχοληθούμε με μοτίβα.

Μοτίβο -1-

Μοτίβο -2-
Μοτίβο -3-

Σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και ο Αρλεκίνος που θα κοσμήσει την τάξη μας!


Στην προσπάθεια μας να μυήσουμε τα παιδιά στα αποκριάτικα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας και να τα εισάγουμε στο κλίμα των ημερών, μιλήσαμε για την Τσικνοπέμπτη και  τσικνίσαμε στο νηπιαγωγείο  με νόστιμα σουβλάκια που μας πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων! 

 

Την Παρασκευή πραγματοποιήσαμε το αποκριάτικο πάρτι μας μαζί με τον παιδικό σταθμό, διοργανώνοντας πολλά παιχνίδια!

 Το υπέροχο γαϊτανάκι!
Κανονικά το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα ξύλινο κοντάρι και 12 μακριές κορδέλες. Ένας κρατάει το κοντάρι και 12 χορευτές που συμβολίζουν τους 12 μήνες γυρνάνε γύρω γύρω χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι να τυλιχτούν οι κορδέλες πάνω στο κοντάρι. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις οι χορευτές αντιστρέψουν τον χορό και ξετυλίξουν τις κορδέλες!

 



Τα “Ζαχαρομουντζουρώματα” 

Τα παιδιά καλούνται να πιάσουν την καραμέλα μέσα από το πιάτο(γεμάτο με άχνη ζάχαρη) χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα τους! 





 “Τάισε τον πεινασμένο κλόουν!”

Κάθε παιδί έχει 3 μπάλες : μία κίτρινη(1 πόντος) , μία μπλε(2 πόντοι) και μία κόκκινη(3 πόντοι). Τα παιδιά προσπαθούν να πετάξουν και να βάλουν τις μπάλες στο στόμα του κλόουν από συγκεκριμένη απόσταση! 


 “Μπαλονομαχίες!”

 Τα παιδιά πρέπει να σκάσουν τα μπαλόνια των συμμαθητών τους, αλλά και να προστατεύσουν το δικό τους που είναι δεμένο στο πόδι τους!

 

“Η Τυχερή Πινιάτα!”
Η Πινιάτα (Piñata) είναι χάρτινη χειροποίητη κατασκευή τυλιγμένη με χρωματιστό χαρτί και γεμισμένη με γλυκίσματα, σοκολάτες, καραμέλες κ.ά., η οποία πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη «piniata» που σημαίνει εύθραυστο δοχείο. Την πινιάτα, παραδοσιακά τη δένουν με σχοινί από κάποιο δέντρο, τη χτυπάνε και την σπάνε με ρόπαλο ή ραβδί έχοντας δεμένα τα μάτια τους. 

 

 

Καλές Απόκριες από εμάς!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας