Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

28/9/2015 - 2/10/2015 (οι κανόνες της τάξης μας)



Η εβδομάδα ξεκίνησε με βροχή, που μας έκλεισε μέσα στο σχολείο, απουσίες λόγω ενός μικροβίου που έκανε επίσκεψη σε πολλές μυτούλες και λαιμόυς, αλλά και χρώματα! Συζητώντας για τη βροχή αναφέραμε το ουράνιο τόξο, μιλήσαμε για τα χρώματά του, τα χρώμτα που έχουμε γύρω μας, τους τρόπους που έχουμε στο σχολείο για να χρωματίσουμε (σύνθετες λέξεις: ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές, δαχτυλομπογιές) και κάναμε μια εργασία χρησιμοποιώντας νερομπογιές και τα δάχτυλά μας!!

Την Τρίτη γιορτάσαμε τα γενέθλια της Ελ., διασκεδάσαμε με ομαδικά παιχνίδια, και μερικές μικροεντάσεις μας θύμισαν πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες στην τάξη μας και το παιχνίδι για να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Έτσι, αρχίσαμε την προετοιμασία για τη δημιουργία του "συμβολαίου της τάξης", συζητώντας για τους κανόνες και τη λειτουργία  του σχολείου.

Εν τω μεταξύ, στείλαμε την παρουσιάση του σχολείου μας στους συνεργάτες μας στην Πολωνία, την Ρουμανία, την Τουρκία, και να, η απάντηση και οι φωτογραφίες των άλλων σχολείων άρχισαν να έρχονται την Τετάρτη στον υπολογιστή μας! Είδαμε τις παρουσιάσεις των άλλων σχολείων, σχολιάζοντας και συγκρίνοντας τις φωτογραφίες με το δικό μας σχολείο, και διαβάσαμε ένα παραμύθι που μας έστειλε ένα σχολείο από την Πολωνία, για να μας βοηθήσει να βάλουμε τους κανόνες της τάξης μας!

Αφού διαβάσαμε το βιβλίο, γράψαμε με τη βοήθεια του ήρωα, του Ντέιβιντ, τους κανόνες που ακολουθούμε μέσα στο σχολείο, και μετά τους ζωγραφίσαμε για να μπορούμε να τους διαβάσουμε ("αφού δεν ξέρουμε κυρία να διαβάζουμε ακόμα τα γράμματα!!!").

(Θα στείλουμε τους κανόνες μας στα άλλα σχολεία και θα περιμένουμε πια τους δικούς τους κανόνες!!)

Με αυτήν την ευκαιρία, μιλήσαμε για το πόσο χρήσιμοι είναι οι κανόνες στη ζωή μας, και βρήκαμε κανόνες παντού: Στο σπίτι, στο ποδόσφαιρο, στα παιχνίδια, στη γειτονιά μας, στη βόλτα με το αυτοκίνητο! Οι κανόνες  μάθαμε και καταλάβαμε πως μας βοηθούν να είμαστε ασφαλείς και χαρούμενοι, γι'αυτό θα προσπαθήσουμε να τους τηρούμε κάθε μέρα και στην τάξη!

Την Πέμπτη ήρθε στο ημερολόγιο και την τάξη  μας ο Οκτώβρης: Αφού αλλάξαμε το ημερολόγιό μας μιλήσαμε για τον Οκτώβρη και διαπιστώσαμε ότι... έχει νεύρα!! Γιατί άραγε; Σκεφτήκαμε  πολλούς λόγους, και δοκιμάσαμε να του αλλάξουμε γνώμη, όμως αυτός συνέχιζε να έχει τα νεύρα του. Ρωτήσαμε και εμείς την κυρία μας και μας εξήγησε ότι ο Οκτώβρης έχει μέσα του μια γιορτή που λέει ένα θυμωμένο "ΟΧΙ"!.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή λοιπόν αχρίσαμε να ασχολούμαστε με τα συναισθήματα: Την χαρά, τη λύπη, το θυμό, την ντροπή, το φόβο κτλ. Διασβάσαμε ένα βιβλίο που μιλάει για τα συναισθήματα, παίξαμε με το πρόσωπο του Οκτώβρη μεταμορφώνοντάς τον σε χαρούμενο,λυπημένο, θυμωμένο, και ντροπαλό, και ζωγραφίσαμε και εμείς πολλά προσωπάκια που νοιώθουν διαφορετικά!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας