Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

21/01/2013 - 01/02/2013

Δύο εβδομάδες χωρίς ανάρτηση; Περιμέναμε να τελειώσουμε την ενότητα "Βιταμίνες στο φαγητό, και έχω σώμα πια γερό!!", και να τα πούμε όλα μαζί!!

Για δύο εβδομάδες λοιπόν, κύριο (αλλά όχι μοναδικό μας θέμα) ήταν οι βιταμίνες, το φαγητό και το τί κάνουν όλα αυτά στο σώμα μας!

Ξεκινήσαμε πρώτα από το ταξίδι της τροφής στο σώμα μας. Μάθαμε πως το σώμα μας είναι μία μηχανή, που χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει, δηλαδή τροφή! Μέσα από παιδικές εγκυκλοπαίδειες και βίντεο στο youtube είδαμε πως το σώμα μας επεξεργάζεται τις τροφές και τις μετατρέπει σε ενέργεια.

Μέ την ευκαιρία αυτή, αφού ήδη ταξιδεύαμε στο σώμα μας, διαβάσαμε πληροφορίες για τα οστά μας, τα νεύρα, το κυκλοφορικό μας σύστημα, και λύσαμε την απορία "γιατί πηγαίνουμε στην τουαλέτα;". Την πρώτη εβδομάδα της ενασχόλησης με το θέμα μας, έτυχε πολλά από τα παιδιά να αρρωστήσουν, τα περισσότερα ...με γαστρεντερίτιδα!!

Και τί είναι η γαστρεντερίτιδα; Πώς μοιάζουν τα μικρόβια, πού κυκλοφορούν και πως αρρωσταίνουμε; Κάναμε ένα μικρό διάλειμμα από το θέμα της διατροφής και ασχοληθήκαμε για λίγο με τα μικρόβια! Είδαμε πως μοιάζουν τα μικρόβια, μάθαμε για τους τρόπους που έχει το σώμα μας να πολεμήσει τα μικρόβια, και το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα μικρούτσικα μικρόβια που μας ταλαιπωρούν (κανόνες υγιεινής). Επειδή το θέμα μας άρεσε πολύ, κάναμε μέχρι και δραματοποίηση: Χωριστήκαμε σε "αίμα", "μικρόβια" και "άσπρους στρατιώτες" και παίξαμε την ιστορία  " Τα μικρόβια και ο πόλεμος στο σώμα μας!"

Και αφού άρχισαν να επιστρέφουν όλοι σιγά-σιγά στην τάξη, την Πέμπτη μας επισκέφτηκε η κυρία Χειμώνα Σοφία, διατροφολόγος, για να μας λύσει πολλές από τις απορίες που είχαμε: Γιατί τα φαγητά που τρώμε έξω μας κάνουν καλό και αυτά που μαγειρεύει η μαμά μας είναι καλύτερα; Κάθε πότε μπορούμε να τρώμα τα αγαπημένα μας φαγητά και γλυκά; Φτιάξαμε πέντε σπιτάκια για να χωρίσουμε τις τροφές σε ομάδες (Φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και κρέας, δημητριακά και ...λίπη και ζαχαρωτά), παίξαμε, μάθαμε και λύσαμε και άλλες απορίες!

Διαβάσαμε επίσης την ιστορία " Ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι", ένα βιβλίο που μας έδωσε να καταλάβουμε ότι πρέπει να μασάμε καλά το φαγητό μας και να μην παραγεμίζουμε το στομάχι μας με πολύ φαγητό!

Τραγουδήσαμε το τραγούδι "βιταμίνες". Ενθουσιαστήκαμε με τη λέξη "τσελεμεντές", τόσο που την τραγουδήσαμε με 100 τρόπους, την χωρίσαμε σε κομματάκια, την κάναμε παζλ, και είδαμε όλοι μαζί ένα βιβλίο μαγειρικής και το πως γράφονται οι οδηγίες για μία συνταγή!! Σε λίγο καιρό θα ψηφίσουμε για το γλυκό που θα φτιάξουμε τις απόκριες!!

Επίσης: Ξεκινήσαμε να καταγράφουμε το πρωινό που τρώμε κάθε ημέρα στο σχολείο (πολύ γλυκά βρε παιδιά, και καθόλου φρούτα...). Σύντομα θα διαλέξουμε τί θα θέλαμε να φάμε στο σχολείο, ένα υγιεινό πρωινό που θα ετοιμάσουμε μόνοι μας γιατί αγαπάμε το σώμα μας και τον εαυτό μας!!
 
 Το θέμα "διατροφή" προσφέρεται για πολλές-πολλές δραστηριότητες και μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό. Για δύο εβδομάδες ασχοληθήκαμε με αρκετές πλευρές του θέματος, σίγουρα όμως μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα, και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας