Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

8/1/2013 - 11/1/2013

Αρχή του χρόνου, καλή χρονιά, και ώρα να πιάσουμε δουλειά!!!

Η γιορτή του Αη-Γιάννη μας  "έκλεψε" την πρώτη Δευτέρα του 2013, αλλά την Τρίτη το σχολείο ξεκίνησε, με πολλές εμπειρίες και διάθεση για δουλειά!

Το πρωί της Τρίτης ξεκινήσαμε να λέμε τα νέα μας: Τί έγινε την Πρωτοχρονιά; Ποιος έτυχε το φλουρί; (περίεργο, οι περισσότεροι στο σχολείο έτυχαν το φλουρί στο σπίτι τους, ή η βασιλόπιτά τους είχε δύο φλουριά....). Αφού όλοι μας διηγήθηκαν το πως πέρασαν, ξεκινήσαμε τις ερωτήσεις και τις απορίες:  Κάθε πότε κόβουμε τη βασιλόπιτα; Δηλαδή κάθε πότε αλλάζει ο χρόνος; Κάθε πόσες ημέρες; Σε ποιό βαγόνι του τρένου των γενεθλίων; 
 Η πρωτοχρονιά φέρνει κάθε χρόνο τη συζήτηση στον κύκλο του χρόνου, τις εποχές και τους μήνες. Φέτος διαλέξαμε να ζωγραφίσουμε το παλάτι του βασιλιά χρόνου και να μιλήσουμε γι' αυτό. Πόσα δωμάτια έχει και ποιοί μένουν σε κάθε δωμάτιο; Ποιός έρχεται πρώτα και ποιός μετά; Ποιός είναι βασιλιάς στο παλάτι τώρα;
Γράψαμε στην κορυφή του παλατιού το 2013. Γνωρίζουμε όλους τους αριθμούς άραγε; Μα φυσικά!! Οι αριθμοί είναι εύκολοι και "μικροί". Τους δείξαμε με τα δάχτυλά μας, τους χτυπήσαμε με παλαμάκια, και φύγαμε στα τραπέζια μας για να τους στολίσουμε με τα χρώματα που μας αρέσουν!!
Μετά την εργασία μας, για να κουνηθούμε λίγο, να εκτονωθούμε και να χαλαρώσουμε, παίξαμε  παντομίμα και αγαλματάκια!

Την Τετάρτη,  αφού είχαμε ξεστολίσει από την Δευτέρα την υπόλοιπη τάξη, αποφασίσαμε να ξεστολίσουμε και το εργαστήρι του Αη- Βασίλη από τα κουτιά, τα στολίδια και τις κορδέλες. 
Και τώρα; Ένα άδειο ξύλινο έπιπλο, τί μπορεί να μας προσφέρει; Όλοι ξέραμε ότι αυτό είναι ένα μαγαζάκι, αλλά τί θα βάλουμε τώρα μέσα; Βρήκαμε πίσω από το καβαλέτο μας τη λίστα που είχαμε φτιάξει πριν από τα Χριστούγεννα. Από τη μία πλευρά είχαμε γράψει τί χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το εργαστήρι του Αη- Βασίλη, και από την άλλη τα πράγματα που χρειάζονται για να λειτουργήσει το μπακάλικο!!Αφού ξαναδιαβάσαμε με προσοχή, ξεκινήσαμε τη συζήτηση. Πού μπορούμε να βρούμε όλα αυτά τα πράγματα; Να τα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ, αλλά που θα βρούμε λεφτά; Και τί θα γίνει με το γάλα και τα λουκάνικα; Δεν θα χαλάσουν χωρίς ψυγείο; Μια άλλη λύση είναι να πάρουμε ψεύτικα. Αλλά και πάλι, που θα βρούμε χρήματα; Ποιός μπορεί να μας τα χαρίσει; 
Και να, με τη κουβέντα, βρήκαμε τη λύση!! Θα πάρουμε άδεια κουτιά από τα σκουπίδια και θα τα βάλουμε στο μαγαζάκι μας!!! Από τα σκουπίδια; Έ, όχι, καλύτερα να μας τα δώσουν οι μαμάδες μας πριν τα πετάξουν, να τα ξεπλύνουν και λίγο για να είναι καθαρά και να μας τα δώσουν!! Α, ναι, και να μην είναι απο γυαλί και σίδερο, για να μη κοπούμε!  Η κ.Ελευθερία ετοίμασε το γράμμα για τους γονείς, και το μεσημέρι το πήγαμε με χαρά στο σπίτι!!
Μετά το πρωινό, η κ. Ελευθερία μας έφερε μερικές παροιμίες για τον Γενάρη. Τί είναι οι παροιμίες; Είναι μικρά ποιήματα που μας λένε μια αλήθεια (μα τί έξυπνα παιδιά είναι αυτά που έχουμε φέτος στην τάξη!!). Διαβάσαμε τις παροιμίες, που έμοιαζαν λίγο με τα τραγουδόλεξα που φτιάχνουμε, τις εξηγήσαμε, και μετά η κ. Ελευθερία άπλωσε στο χαλί χαρτάκια με λέξεις. "Μπορείτε να ενώσετε τις λέξεις με τις σωστές εικόνες" μας είπε, και ένας-ένας, με λίγη βοηθεια, καταφέραμε να βρούμε τη σωστή θεση σε όλες σχεδόν τις λέξεις!!
Για ανταμοιβή, ανοίξαμε τον υπολογιστή και ακούσαμε ένα τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου για τις 4 εποχές. Τί γίνεται στου καινούριου χρόνου την αυλή; Ποιοί παίζουν, ποιοί έρχονται; Ακούσαμε το τραγούδι, είδαμε το βιντεάκι στο youtube, αλλά τα λόγια ήταν πολλά και λίγο δύσκολα! Έτσι αποφασίσαμε να μην το μάθουμε απ' έξω, αλλά να κάνουμε από μία ζωγραφιά που να έχει μέσα τις τέσσερεις εποχές!!!
 (πολύ ωραίο το βίντεο, ακόμα καλύτερη η μουσική, εξαιρετική η φωνή του Σαββόπουλου...)


Την Πέμπτη, ήρθε στο σχολείο η βασιλόπιτα!! Αφού κάναμε και την τελευταία εργασία-κολάζ  για τις εποχές, με κόψιμο, κόλλημα και ζωγραφική, φάγαμε το πρωινό μας, κόψαμε τη βασιλόπιτα (ο Κ. ήταν ο τυχερός, ευχόμαστε τύχη όλη τη χρονιά αλλά και για πάντα!!) και λύσαμε την απορία "γιατί βάζουμε φλουρί στην βασιλόπιτα" , διαβάζοντας το βιβλίο του Σ Πελασγού "Η ιστορία της βασιλόπιτας". Αφού επεξεργαστήκαμε την ιστορία και τις εικόνες, η συζήτηση ήρθε στα χρήματα. Τί ωραία που είναι τα χρήματα! Τί καλά να είχαμε έναν θησαυρό!! 
Αλλά, για μια στιγμή. Αν δεν έχουμε χρήματα δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι; Μόνο τα χρήματα φέρνουν τη χαρά; Αφού αποφασίσαμε ότι περισσότεροι χαρά μας φέρνουν πράγματα όπως το:
  • Να παίζουμε με το ζωάκι μας
  • να παίζουμε στην αυλή με τους φίλους μας
  •  να μας αγκαλιάζει η μαμά μας
η κ. Ελευθερία μας εξήγησε ότι τα χρήματα είναι ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και δεν είναι και τόσο δύσκολο να το μάθουμε! Ανοίξαμε μαζί ένα πακέτο ψεύτικα χρήματα, χαρτονομίσματα και κέρματα, τα περιεργαστήκαμε, τα μετρήσαμε και φτιάξαμε μια αφίσα μετρώντας τους αριθμούς που είχαν επάνω τους.Έτσι, πήραμε μια πρώτη ιδέα για το τί σημαίνουν τα χρήματα και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε! αφού τελειώσαμε, βάλαμε λίγα χρήματα σε ένα πορτοφόλι που μας χάρισε ο μπαμπάς του Φ.. Θα το χρησιμοποιήσουμε στο μπακάλικο για να ψωνίζουμε!!! 
Στο λίγο χρόνο που μας απέμεινε, ρίξαμε μια ματιά στην αφίσα που μας έφερε ο Σ. από το σπίτι.. Η αφίσα είχε και αυτή ένα κάστρο, που έμοιαζε λίγο με το παλάτι του καινούριου χρόνου, αντί όμως για εποχές είχε δράκους και πολεμιστές! Κοιτάξαμε προσεκτικά την αφίσα, πατήσαμε το κουμπί της σκέψης και σκεφτήκαμε: Πώς θα ήταν αν ζούσαμε εκεί; Η κ. Ελευθερία μεταμορφώθηκε σε δημοσιογράφο και μας πήρε συνέντευξη: Βρήκε μέσα την τάξη 5 δράκους, 3 καλούς και δύο κακούς (ο ένας μάλιστα μου είπε πονηρά ότι "έτρωγε κυρίες" - αυτοί είναι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος της νηπιαγωγού!!!!), έναν μάγο,έναν βασιλιά και 6 πριγκήπισσες. Όλοι είχαν να πουν την ιστορία τους και να δώσουν απαντήσεις στο μικρόφωνο!!
 (η δραστηριότητα αυτή είναι από τις αγαπημένες όλων, παιδιών και εκπαιδευτικών: Αναπτύσσει τη φαντασία των παιδιών, το διάλογο, την επίλυση προβλημάτων, αλλά κυρίως διασκεδάζει τα παιδιά γιατί τα τοποθετεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται λεπτό το λεπτό, μέσα από φανταστικές εμπειρίες που διαπλέκονται δημιουργώντας έναν φανταστικό ιστό!!!) 

 Την Παρασκευή το πρόγραμμα της ημέρας ήταν λίγο πιο ξεκούραστο: Ήταν τα γενέθλια της Ε, κόψαμε την τούρτα, της φτιάξαμε ένα δώρο-τετράδιο με ζωγραφιές για τα γενέθλιά της, αρχίσαμε να ξεχωρίζουμε τα υλικά που μας έφεραν οι γονείς από το σπίτι για το μαγαζάκι και....πώς δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα!! Η μαμά της Β. έχει δικό της παντοπωλείο, γιατί να μην την καλέσουμε την Δευτέρα να μας μιλήσει για το μαγαζί και να μας βοηθήσει να οργανώσουμε το δικό μας μπακάλικο;!;!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας