Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

3/10/2011-7/10/2011

Καινούριος μήνας με πολλά νέα θέματα! Ετοιμαστείτε να τα διαβάσετε όλα με τη σειρά!

Η 4η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Έτσι (και επειδή όλοι έχουμε ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα) ασχοληθήκαμε πολύ με το θέμα αυτό. Συζητήσαμε για τα ζώα, μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας και τις απορίες μας, είδαμε εικόνες και σκεφτήκαμε τί άλλο θέλουμε να μάθουμε. Για παράδειγμα, πού μένει το κάθε ζώο; Γιατί οι φωλιές των χελιδονιών είναι άδειες;  Ποιά ζώα μας δίνουν χρήσιμα προϊόντα ή μας βοηθούν στο σπίτι; Γιατί τσιμπάνε τα φίδια;

Όταν μιλήσαμε για τα ζώα και τα μικρά τους βρήκαμε περίεργες ονομασίες για κάποια μικρά ζώα (κουτάβι, πουλάρι, κοτόπουλο, μοσχαράκι) και συνειδητοποιήσαμε ότι όλες οι λέξεις που δείχνουν κάτι μικρό έχουν την κατάληξη -άκι (έννοια των υποκοριστικών). Έτσι σκεφτήκαμε όλοι πολλές λέξεις που μπορούμε να τις μικρύνουμε με αυτόν τον τρόπο και φτιάξαμε έναν ατέλειωτο κατάλογο:
δέντρο -δεντράκι   γάτα-γατάκι
σπίτι-σπιτάκι κεφάλι-κεφαλάκι κτλ.

Επίσης μιλήσαμε για τα κατοικίδια ζώα μας και ψηφίσαμε το αγαπημένο μας ζώο. Μετά από την ψηφοφορία, το κουνέλι αναδείχτηκε πρώτο και έτσι μια φωτογραφία του στολίζει πιά την οθόνη του υπολογιστή μας!

Σαν κατασκευή είπαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό: Διαβάσαμε το παραμύθι του Τριβιζά "ο φαλακρός σκαντζόχοιρος" και έπειτα με καλαμάκια και χαρτόνι φτιάξαμε έναν πολύχρωμο σκαντζόχοιρο μέσα από το παραμύθι.

Ένα άλλο θέμα που ξεκινήσαμε την Τετάρτη ήταν τα σχήματα. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον κύκλο, τον ονοματίσαμε, τον γράψαμε με το σώμα μας, με τα χέρια μας, και στο τέλος βρήκαμε και σχεδιάσαμε πράγματα που μοιάζουν με κύκλο (γλειφιτζούρια, καραμέλες, ήλιους, πασχαλίτσες, κτλ). Επίσης συμπληρώσαμε το θέμα "Χρώματα" διαβάζοντας το παραμύθι του Α. Κυριτσόπουλου "Παραμύθι με τα Χρώματα", φτιάξαμε ένα φύλλο εργασίας που μας βοήθησε να μάθουμε τις ευθείες γραμμές (οριζόντια και κάθετη) και δραματοποιήσαμε το παραμύθι με πολλή όρεξη!

Και κάτι που δεν περιμέναμε! Η κινητή βιβλιοθήκη επισκέφτηκε το σχολείο μας!! Επισκεφτήκαμε το φορτηγάκι της στην είσοδο του σχολείου, διαλέξαμε βιβλία, μιλήσαμε με τον κύριο Παρασκευά και εξοπλίσαμε την βιβλιοθήκη της τάξης! Την Παρασκευή η κ. Ελευθερία μας μίλησε για τον δανεισμό και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και δανειστήκαμε για το Σαββατοκύριακο το πρώτο μας βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας