Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

4/2/2019-8/2/2019 "η θεά Αθηνά"

Αυτήν την εβδομάδα είχε την τιμητική της η θεά Αθηνά, η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου!

 
Η Αθηνά ήταν η αγαπημένη κόρη του Δία. Μητέρα της ήταν η Μήτις, πρώτη σύζυγος του Δία. Ο μύθος λέει ότι ο Δίας ύστερα από προφητεία έμαθε ότι η Μήτις θα γεννούσε το παιδί το οποίο θα ανέτρεπε από την εξουσία τον πατέρα του, οπότε την κατάπιε ενώ ήταν έγκυος στην Αθηνά. Αργότερα, ο Δίας άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους και κάλεσε τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Τότε ο Ήφαιστος με ένα μεγάλο σφυρί χτύπησε το κεφάλι του Δία και πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη, φορώντας περικεφαλαία και κρατώντας μια ασπίδα. Βλέποντας τον Δία, τα πέταξε στα πόδια του, δείγμα αναγνώρισης του ως υπέρτατου θεού.(Βικιπαίδεια) Αφού μάθαμε για την γέννηση της Αθηνάς, θελήσαμε να την δραματοποιήσουμε, καταγράφοντας πρώτα, μετά από συζήτηση, τους πρωταγωνιστές και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε.Το εργαστήρι μας ¨"πήρε φωτιά"!
το δόρυ της Αθηνάς

το σφυρί του Ήφαιστου


η ασπίδα της  Αθηνάς


Έτοιμοι για την δραματοποίησή μας!
Ο Δίας καταπίνει τη Μήτιδα

το κεφάλι του Δία πονάει


ο Ήφαιστος χτυπάει με το σφυρί του τον Δία για να τον απαλλάξει από τους πονοκεφάλους του


πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπληοι ηθοποιοί της παράστασης
Ακολούθησαν πολλές δραστηριότητες γραφής και μαθηματικών όπως οι παρακάτω:
~Βρες ποιες εικόνες αρχίζουν από το γράμμα "Α" και ποιες όχι και τοποθέτησέ τες στη σωστή στήλη~

~Βρες την ονομασία της φορεσιάς και των όπλων της θεάς Αθηνάς~

~παιχνίδι μνήμης με τους θεούς του Ολύμπου~  
Τοποθετούμε στο κεφάλι της Μέδουσας τόσα φιδομαλλιά όσα λέει ο αριθμός.Αναπαράσταση του μύθου της Αράχνης!
Αφού διαβάσαμε τον μύθο της Αράχνης, σκεφτήκαμε να τον δραματοποιήσουμε στην τάξη μας. Φτιάξαμε το πλάνο με τα απαραίτητα αντικείμενα και ξεκινήσαμε!


Η Αράχνη, η υφάντρα η ξακουστή, υφαίνει στον αργαλειό της. Σε μια στιγμή έπαρσής της, τόλμησε να καλέσει την ίδια την Αθηνά σε αγώνα υφαντικής.


Η Αθηνά μεταμορφώθηκε σε γριά και συμβούλεψε την κοπέλα ότι ήταν ασέβεια να προσπαθεί κάποιος να αναμετρηθεί με τους θεούς. Όμως η Αράχνη δεν άκουσε τις συμβουλές της και συνέχισε να προκαλεί τη θεά.


Κατέβηκε, λοιπόν, η Αθηνά στη γη και παρουσιάστηκε στην Αράχνη σε όλο της το θεϊκό μεγαλείο!


Παρόλο που σε αυτόν τον αγώνα είχε νικήσει η Αράχνη, η Αθηνά δεν ήταν δυνατό ν’ αφήσει ατιμώρητη την ασέβεια και την αλαζονεία της και την μεταμόρφωσε στο έντομο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα ως αράχνη.Παίξαμε  ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι με την ασπίδα της θεάς Αθηνάς, που απεικονίζει το κεφάλι της Μέδουσας(μία από τις τρεις Γοργόνες)
Η θεά Αθηνά με την ασπίδα της

Όποιος κοιτάξει στην ασπίδα της Αθηνάς τη Μέδουσα στα μάτια, "πετρώνει"!


Επίσης, φτιάξαμε σε ατομική εργασία το γοργόνειο της ασπίδας της θεάς ΑθηνάςΠαράλληλα, συνεχίσαμε να μαθαίνουμε πληροφορίες για τα ζώα των πάγων και συγκεκριμμένα για τα ζώα της Ανταρκτικής! Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο και βρήκαμε πολλές εικόνες τους στο διαδύκτιο που εκτυπώσαμε και αναρτήσαμε στον πίνακα της τάξης. Την τιμητική του είχε ο Αυτοκρατορικός πιγκουίνος, αλλά και τα ξαδέλφια του όπως ο Βασιλικός πιγκουίνος, ο πιγκουίνος Macaroni και ο Μπλε πιγκουίνος! Μεταμορφωθήκαμε σε πιγκουίνους και παίξαμε πολλά παιχνίδια!
Ξεκινήσαμε και  ατομική κατασκευή ενός πιγκουίνου για να στολίσουμε την τάξη μας.
Καλό σαββατοκύριακο!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας