Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

27/5/2013-31/5/2013

Ποιά μυστικά να πρωτοανοίξουμε και πώς να μείνουμε σε πρόγραμμα με ένα τόσο αγαπημένο θέμα όπως η θάλασσα;

Η εβδομάδα μας πήγε να ξεκινήσει οργανωμένα, ανοίγοντας το πρώτο μυστικό στο κουτί της θάλασσας: "Τα κάναμε θάλασσα".     Ορίστε; Τί θα πει αυτό; Όλοι ξέρουμε ότι όταν λέμε "τα κάναμε θάλασσα" κάτι έχει πάει πολύ σταβά, αλλά εμείς είμαστε καλά παιδιά (τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον η καλικατζαροειδίτιδα έχει περάσει) και δεν έχουμε κάνει τίποτα θάλασσα. 

Τότε; Τί έχει η θάλασσα και τί θέλει να πει ο γρίφος; (σσσσ...μη με μαρτυρήσετε, τίποτα δεν θέλει να πει ο γρίφος, αλλά είναι μια πρώτης τάξης αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση για τη θάλασσα...). Ξεκινήσαμε λοιπόν να μιλάμε όλοι για τη θάλασσα, να περιγράφουμε τις αναμνήσεις μας από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, να θυμόμαστε τις αναμετρήσεις μας με μέδουσες και αχινούς, να μιλάμε για τα ζώα της θάλασσας και όσα μαγικά μας δίνει η επαφή με το θαλασσινό νερό! Λέγαμε, λέγαμε, λέγαμε, η κ. Ελευθερία έγραφε, μέχρι που η κουβέντα ήρθε στο χρώμα του νερού. 

Τί χρώμα είναι η θάλασσα; Γαλάζιο, τί άλλο; Α, ναι, και καμιά φορά μπλε. Μόνο αυτά; Είδαμε σε φωτογραφίες τη θάλασσα ντυμένη με πολλά χρώματα: κόκκινο, ροζ-μωβ, γκριζο, μπλέ, γαλάζιο, πράσινο, αλλά όταν βάζουμε το νερό στο κουβαδάκι μας, τί χρώμα είναι; Αφού το κουβεντιάσαμε, συμπεράναμε ότι το νερό της θάλασσας παίρνει το χρώμα του ουρανού, και ότι η θάλασσα όταν αλλάζει χρώμα είναι σαν να αλλάζει πρόσωπο:
  • Όταν είναι γαλάζιο γελάει
  • όταν είναι μπλε είναι σοβαρή
  • όταν είναι κοκκινη πάει για ύπνο
  • όταν είναι γκρίζα είναι λυπημένη και θυμωμένη

Με τα πινέλα μας στο χέρι καθήσαμε και φτιάξαμε τη δική μας θάλασσα, όπως μας άρεσε περισσότερο στις εικόνες που είδαμε!

Την Τρίτη, πιάσαμε ένα άλλο μεγάλο θέμα: Τα ζώα της θάλασσας. Τα ζώα της θάλασσας μας ξετρελαίνουν γιατί είναι τόσο διαφορετικά από μας, και τις περισσότερες φορές άπιαστα! Τί μπορούμε να πιάσουμε από αυτά; Μιλήσαμε για τα ψάρια και τα θαλασσινά που τρώμε, αλλά και για τα ψάρια και τα θαλασσινά που ζουν μακριά από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μιλήσαμε και για τα "επικίνδυνα νερά", το δεύτερο γρίφο του κουτιού της θάλασσας.Είναι πραγματικά κακιές οι μέδουσες; Έχει στη Θάσο καρχαρίες; Και τί πρέπει να κάνουμε αν δούμε έναν αχινό;
Επίσης, είδαμε αποσπάσματα από ένα ντοκυμαντέρ για τα ζώα της θάλασσας και μάθαμε για τους ιππόκαμπους, τις μέδουσες, τις φώκιες και άλλα πολλά θαλασσινά ζώα.
Στα τραπέζια μας, με μαύρο χαρτόνι και πολλά κομματάκια από πολύχρωμα καλαμάκια (έπρεπε να μας δείτε την ώρα του κοψίματος, χρωματιστά κομματάκια πετούσαν προς κάθε κατεύθυνση αλλά εμείς συνεχίζαμε απτόητοι!!!)  φτιάξαμε από ένα πολύχρωμο ψαράκι, όπως αυτά που είδαμε στο ντοκυμαντέρ!

Την Τετάρτη, ένα μικρό διάλειμμα από το θέμα της θάλασσας μας έκανε καλό: Ρίξαμε μια ματιά στα τραγούδια που μάθαμε όλη τη χρονιά, χωρίσαμε τα πιο αγαπημένα μας για να τα πούμε στη γιορτή, και ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε "Το δέντρο" του Γ. Χατζηπιερή, ένα τραγούδι που η μουσική του "γαργαλάει τις καρδιές μας" (πολύ πετυχημένο σχόλιο Β., αξίζεις χειροκρότημα!).
Ακούστε το, σίγουρα θα σας αρέσει!

 

Την Πέμπτη, μεγάλη στιγμή: Κλήρωση για το μοίρασμα ρόλων! Για να είμαστε δίκαιοι, μοιράσαμε τους καλούς και κακούς πειρατές στην τύχη, κόβοντας χαρτάκια και τραβώντας ο καθένας από ένα μάθαινε κατευθείαν την ομάδα του! 18 καλοί και κακοί πειρατές, κάθησαν με την ομάδα τους και άκουσαν ακόμα μια φορά το παραμύθι. Αυτή τη φορά, είχαμε χρόνο και διάθεση να κοιτάξουμε καλύτερα και την εικονογράφηση του παραμυθιού (κυρία Ίριδα, μας μάγεψες...) και καταλάβαμε ότι οι καλοί και οι κακοί πειρατές δεν είναι πιά και τόσο διαφορετικοί, ούτε τόσο τρομεροί! Το μόνο που τους χωρίζει είναι τα χρώματα και ...οι φωνές των κακών πειρατών, που είναι όλο έτοιμοι για καυγά! (Την επόμενη εβδομάδα, θα μιλήσουμε και για το νόημα πίσω από το παραμύθι...)

Και αφού διαβάζαμε το βιβλίο, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο και για την ομοιοκαταληξία: Τί ωραία που κάνουν ζευγαράκια μερικές λέξεις στο τέλος των στίχων! Κάνουν τους πειρατές να γίνονται ζευγαράκια, και μας βοηθούν να βρίσκουμε το ζευγάρι μας πιο εύκολα!

Την Παρασκευή, πρόβα για τα τραγούδια μας, μια μικρή πρόβα για όσους έμαθαν τα λόγια τους, και πάλι ιδέες για κατασκευές! Ετοιμάσαμε πειρατικά κυάλια, πειρατικές καλύπτρες, βάψαμε, κόψαμε, φορέσαμε, και να! Έτοιμοι οι πειρατές για τη δράση του Σαββατοκύριακου!!

Καλή ξεκούραση, διαβάστε τα λόγια σας για τη γιορτή μας και τη Δευτέρα ξεκινάμε και πάλι με εντατικές πρόβες και την τελευταία εβδομάδα αφιερωμένη και πάλι στη θάλασσα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας